Waniliowa owsianka z bananem i cynamonem
Dobry poranek najlepiej zacząć od ciepłego oraz pożywnego śniadania. Chyba nie muszę nikomu przypominać, że jest to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Mój dzień często zaczyna się dość wcześnie, a wtedy na stole zwykle gości pożywna owsianka. Tak, tak! Przekonałam się do niej już jakiś czas temu i zakochałam się! Tym razem delikatna, wyjątkowo kremowa owsianka o delikatnym waniliowym smaku z plasterkami dojrzałego banana, cynamonem, prażonym sezamem oraz wiórkami kokosowymi. Brzmi pysznie? I nawet tak smakuje :-)
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych (40g)
- szklanka mleka sojowego o smaku waniliowym (250ml)
- duży dojrzały banan
- łyżka wiórków kokosowych
- łyżka sezamu
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- W rondelku podgrzać mleko, wsypać płatki owsiane i gotować na wolnym ogniu przez około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie zdjąć z palnika i odstawić pod przykryciem na 10 minut, aż płatki napęcznieją.
- W międzyczasie na suchej patelni podprażyć sezam.
- Gotową owsiankę przełożyć do miseczki i dodać pokrojonego w plasterki banana, wiórki kokosowe oraz sezam. Całość posypać cynamonem.
W końcu dotarłam na Twoje bloga, ponieważ do tej pory bywałam tylko na instagramie :)
OdpowiedzUsuńCo do owsianki, to masz rację, jest pyszna. Jakiś czas temu przekonałam się do bananów i masła orzechowego, więc to stałe elementy moich śniadań i najczęściej owsianek :)
Dziękuję za odwiedziny :)! Mam nadzieję, że będziesz gościć u mnie często ;-)
UsuńPrzyznaję - owsianka z bananem i masłem orzechowym jest obłędna :D! W sam raz na intensywny poniedziałek :)