Marchwiowa zupa krem z żurawiną
Pyszna i aromatyczna zupa krem z młodej marchewki i suszonej żurawiny. Bardzo szybka w przygotowania, idealna na pierwsze danie obiadowe poleca się na chłodne wiosenne popołudnie. Przepis dla 4 osób.
Składniki:
- 70 g suszonej żurawiny + 1 łyżka
- 400 g marchewki
- 120 g ziemniaków
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 750 ml bulionu warzywnego
- 200 g kwaśnej śmietany + 2-3 łyżki do dekoracji
- sól
- pieprz
- szczapa cukru
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku - opcjonalnie
Przygotowanie:
- 1 łyżkę żurawiny amerykańskiej zalać 2 łyżkami wrzącej wody i odstawić na 20 minut.
- Marchewkę, zmieniki, cebulę oraz pietruszkę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i obrać. Warzywa pokroić w kostkę. Żurawinę grubo posiekać.
- Cebulę zeszklić na 2 łyżkach masła. Wsypać curry i kurkumę. Dodać marchewkę, ziemniaki, pietruszkę oraz posiekaną żurawinę. Smażyć przez chwilę, mieszając, i zalać bulionem warzywnym. Całość zagotować do czasu, aż warzywa będą miękkie, a następnie zmiksować na krem o gładkiej konsystencji.
- Wywar połączyć z kwaśną śmietaną i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Namoczoną żurawinę odsączyć (zalewę zachować), po czym podsmażyć na maśle. Dodać zalewę i zagotować.
- Zupę rozlać do misek, a następnie uzupełnić żurawiną. Każdą porcję ozdobić śmietaną i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Przepis z "Tina przepisy - najlepsze obiady".
Nie jadłam jeszcze ;).
OdpowiedzUsuńhttp://modoemi.blogspot.com/
Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny kolor zupy ;D
OdpowiedzUsuńjak pysznie!
OdpowiedzUsuń