Marchwiowa zupa krem z żurawiną



Pyszna i aromatyczna zupa krem z młodej marchewki i suszonej żurawiny. Bardzo szybka w przygotowania, idealna na pierwsze danie obiadowe poleca się na chłodne wiosenne popołudnie. Przepis dla 4 osób. 

Składniki:
  • 70 g suszonej żurawiny + 1 łyżka
  • 400 g marchewki
  • 120 g ziemniaków
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka curry w proszku 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 200 g kwaśnej śmietany + 2-3 łyżki do dekoracji
  • sól
  • pieprz
  • szczapa cukru
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku - opcjonalnie 
Przygotowanie:
  1. 1 łyżkę żurawiny amerykańskiej zalać 2 łyżkami wrzącej wody i odstawić na 20 minut.
  2. Marchewkę, zmieniki, cebulę oraz pietruszkę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i obrać. Warzywa pokroić w kostkę. Żurawinę grubo posiekać. 
  3. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach masła. Wsypać curry i kurkumę. Dodać marchewkę, ziemniaki, pietruszkę oraz posiekaną żurawinę. Smażyć przez chwilę, mieszając, i zalać bulionem warzywnym. Całość zagotować do czasu, aż warzywa będą miękkie, a następnie zmiksować na krem o gładkiej konsystencji. 
  4. Wywar połączyć z kwaśną śmietaną i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Namoczoną żurawinę odsączyć (zalewę zachować), po czym podsmażyć na maśle. Dodać zalewę i zagotować.
  5. Zupę rozlać do misek, a następnie uzupełnić żurawiną. Każdą porcję ozdobić śmietaną i posypać posiekanym szczypiorkiem. 
Przepis z "Tina przepisy - najlepsze obiady". 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty