Babeczki "kopce kreta"
Uwielbiam babeczki pod każdą postacią... w sumie kto ich nie lubi ;-)? Jednak największą słabość mam do tych czekoladowych z dużą ilością kremu oraz owocami. I tak właśnie postanowiłam umilić sobie wiosenne popołudnie i upiec małe kopce kreta. Przepis jest banalnie prosty, a zapach roznoszący się po domu kusi jeszcze przed ich podaniem. Uwierzcie na słowo, smak to prawdziwa poezja. A jeśli ktoś nie przepada za bananami, może użyć innych owoców takach jak truskawki, borówki czy maliny - czyli wedle upodobań.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki maślanki
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Krem:
- 250 g śmietany kremówki 30%
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki gorącej wody
Dodatkowo
- 1 banan
- kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
- Do miseczki przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao. Połączyć wraz z cukrem i solą.
- W oddzielnej miseczce wymieszać jajko razem z mlekiem oraz maślanką.
- Mokre składniki dodać do suchych, mieszać chwilę aż do uzyskania jednolitej masy.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotami (bądź skorzystać z silikonowych foremek) i przełożyć ciasto do 1/2 wysokości foremki.
- Następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 25 minut (piec do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.
- Wierzch babeczki lekko ściąć, w celu wyrównania. Następnie za pomocą łyżeczki ostrożnie wydrążyć środek. Ciasto, które pozostało z wydrążenia rozdrobnić w dłoni bądź mikserem.
- Banana pokroić w niewielką kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.
- Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, ostudzić.
- Śmietanę ubić na sztywną masę, pod koniec dodać przesiany cukier puder, cukier waniliowy oraz stopniowo rozpuszczoną żelatynę.
- Do każdej babeczki włożyć pokrojone banany (1/2 wysokości lub mniej), następnie ubitą śmietanę tworząc lekki stożek.
- Wierzch oprószyć pokruszonym ciastem, lekko je dosiadając formując kopczyk.
- Babeczki schłodzić w lodówce przez około 1-2 godziny.
Przepis pochodzi z bloga Anety - I love bake.
Ojejejejejjj jakie śliczne. Powiem Ci, że masz talent. Dobrze że go nie marnujesz na jakieś głupie choróbska. Musisz mieć siłę pitrasić ;)
OdpowiedzUsuń