Babeczki "kopce kreta"


Uwielbiam babeczki pod każdą postacią... w sumie kto ich nie lubi ;-)? Jednak największą słabość mam do tych czekoladowych z dużą ilością kremu oraz owocami. I tak właśnie postanowiłam umilić sobie wiosenne popołudnie i upiec małe kopce kreta. Przepis jest banalnie prosty, a zapach roznoszący się po domu kusi jeszcze przed ich podaniem. Uwierzcie na słowo, smak to prawdziwa poezja. A jeśli ktoś nie przepada za bananami, może użyć innych owoców takach jak truskawki, borówki czy maliny - czyli wedle upodobań.  

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki maślanki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • szczypta soli
Krem:
  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki gorącej wody
Dodatkowo
  • 1 banan
  • kilka kropel soku z cytryny 
Przygotowanie:
  1. Do miseczki przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao. Połączyć wraz z cukrem i solą. 
  2. W oddzielnej miseczce wymieszać jajko razem z mlekiem oraz maślanką. 
  3. Mokre składniki dodać do suchych, mieszać chwilę aż do uzyskania jednolitej masy. 
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotami (bądź skorzystać z silikonowych foremek) i przełożyć ciasto do 1/2 wysokości foremki. 
  5. Następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 25 minut (piec do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia. 
  6. Wierzch babeczki lekko ściąć, w celu wyrównania. Następnie za pomocą łyżeczki ostrożnie wydrążyć środek. Ciasto, które pozostało z wydrążenia rozdrobnić w dłoni bądź mikserem.
  7. Banana pokroić w niewielką kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. 
  8. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, ostudzić. 
  9. Śmietanę ubić na sztywną masę, pod koniec dodać przesiany cukier puder, cukier waniliowy oraz stopniowo rozpuszczoną żelatynę. 
  10. Do każdej babeczki włożyć pokrojone banany (1/2 wysokości lub mniej), następnie ubitą śmietanę tworząc lekki stożek. 
  11. Wierzch oprószyć pokruszonym ciastem, lekko je dosiadając formując kopczyk.
  12. Babeczki schłodzić w lodówce przez około 1-2 godziny.
Przepis pochodzi z bloga Anety - I love bake. 

Komentarze

  1. Ojejejejejjj jakie śliczne. Powiem Ci, że masz talent. Dobrze że go nie marnujesz na jakieś głupie choróbska. Musisz mieć siłę pitrasić ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty