Puszysty seromakowiec


Seromakowiec to jedno z moich ulubionych Wielkanocnych ciast. Połączenie półkruchego spodu spodu, wilgotnego maku z bakaliami oraz puszystego jak chmurka sera to rozkosz dla podniebienia. Ser jest wyjątkowo piankowy, a przyjemna kremowa konsystencja rozpływa się w ustach. Jak to możliwe? Jego sekretem jest ubijanie piany z białek, tylko tyle albo aż tyle ;-) A jeśli chodzi o intensywnie żółty kolor, to zasługa super swojskich jaj od kur mojego  dziadka. Pyszności!

Składniki na ciasto: 
  • 300 g mąki 
  • 150 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru - pudru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki śmietany
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
Składniki na masę makową:
  • 850 g gotowej masy makowej
  • 2 białka 
  • olejek migdałowy
  • 30 g namoczonych wcześniej rodzynek
Składniki na masę serową:
  • 1000 g sera z wiaderka typu Mój ulubiony 
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 całe jaja
  • 6 żółtek
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka + 6 białek lub 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • aromat cytrynowy 
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle upodobań 
Przygotowanie:
  1. Formę o rozmiarach 27 x 40 cm wysmarować margaryną, wyłożyć folią spożywcza, ponownie wysmarować margaryną i obsypać bułka tartą.  
  2. Ciasto półkruche: mąkę przesiać, wyłożyć zimne masło, posiekać szerokim nożem. Wymieszać z przesianym cukrem i proszkiem. Zrobić dołek, wbić jaja, żółtko, dodać śmietanę, zagnieść ciasto rozcierając dłońmi starannie wszystkie składniki na jednolitą gładką masę. Ciasto rozwałkować na rozmiar blachy, przenieść na wałku, wyrównać brzegi palcami, a następnie nakłuć widelcem.
  3. Masa makowa: rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Masę makową przełożyć do naczynia, lekko zmiksować z aromatem migdałowym. Wsypać rodzynki. Przed samym wyłożeniem ciasta do piekarnika pianę z białek ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać. 
  4. Masa serowa: w misie miksera utrzeć cukier z olejem, aromatem cytrynowym do otrzymania jasnej, puszystej masy. Wbijać dwa całe jajka oraz sześć żółtek jedno po drugiem, ucierając po każdym dodaniu. 
  5. Cały czas ucierając dodać porcjami twaróg. Budynie śmietankowe połączyć z mlekiem, wlać i zmiksować z masą serową. Ubić na sztywno białka jajka dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę otartą z cytryny oraz bakalie. 
  6. Na spód ciasta wyłożyć masę makową, a następnie masę serową. Piec aż do zrumienienia i suchego patyczka przez około 60 minut w 170 C. Pozostawić do ostudzenia w piekarniku.
  7. Seromakowiec możesz dekorować wedle upodobań. U mnie jest to czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej  obsypana kolorowymi wiórkami kokosowymi.  

Komentarze

  1. Gdyby nie cząstka "makowiec" byłabym jak najbardziej za.. Jednak że za makowcem i makiem nie przepadam.. :p

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty