Puszysty seromakowiec
Seromakowiec to jedno z moich ulubionych Wielkanocnych ciast. Połączenie półkruchego spodu spodu, wilgotnego maku z bakaliami oraz puszystego jak chmurka sera to rozkosz dla podniebienia. Ser jest wyjątkowo piankowy, a przyjemna kremowa konsystencja rozpływa się w ustach. Jak to możliwe? Jego sekretem jest ubijanie piany z białek, tylko tyle albo aż tyle ;-) A jeśli chodzi o intensywnie żółty kolor, to zasługa super swojskich jaj od kur mojego dziadka. Pyszności!
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g margaryny
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 100 g cukru - pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki śmietany
- cukier waniliowy
- szczypta soli
Składniki na masę makową:
- 850 g gotowej masy makowej
- 2 białka
- olejek migdałowy
- 30 g namoczonych wcześniej rodzynek
Składniki na masę serową:
- 1000 g sera z wiaderka typu Mój ulubiony
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 2 całe jaja
- 6 żółtek
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka + 6 białek lub 2 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- aromat cytrynowy
- skórka otarta z jednej cytryny
- bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle upodobań
Przygotowanie:
- Formę o rozmiarach 27 x 40 cm wysmarować margaryną, wyłożyć folią spożywcza, ponownie wysmarować margaryną i obsypać bułka tartą.
- Ciasto półkruche: mąkę przesiać, wyłożyć zimne masło, posiekać szerokim nożem. Wymieszać z przesianym cukrem i proszkiem. Zrobić dołek, wbić jaja, żółtko, dodać śmietanę, zagnieść ciasto rozcierając dłońmi starannie wszystkie składniki na jednolitą gładką masę. Ciasto rozwałkować na rozmiar blachy, przenieść na wałku, wyrównać brzegi palcami, a następnie nakłuć widelcem.
- Masa makowa: rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Masę makową przełożyć do naczynia, lekko zmiksować z aromatem migdałowym. Wsypać rodzynki. Przed samym wyłożeniem ciasta do piekarnika pianę z białek ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać.
- Masa serowa: w misie miksera utrzeć cukier z olejem, aromatem cytrynowym do otrzymania jasnej, puszystej masy. Wbijać dwa całe jajka oraz sześć żółtek jedno po drugiem, ucierając po każdym dodaniu.
- Cały czas ucierając dodać porcjami twaróg. Budynie śmietankowe połączyć z mlekiem, wlać i zmiksować z masą serową. Ubić na sztywno białka jajka dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę otartą z cytryny oraz bakalie.
- Na spód ciasta wyłożyć masę makową, a następnie masę serową. Piec aż do zrumienienia i suchego patyczka przez około 60 minut w 170 C. Pozostawić do ostudzenia w piekarniku.
- Seromakowiec możesz dekorować wedle upodobań. U mnie jest to czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej obsypana kolorowymi wiórkami kokosowymi.
musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńGdyby nie cząstka "makowiec" byłabym jak najbardziej za.. Jednak że za makowcem i makiem nie przepadam.. :p
OdpowiedzUsuń