Szarlotka z pianką i kruszonką


Przepis, który dostałam od cioci gości u mnie w domu praktycznie w każde święta i przy rodzinnych uroczystościach. Idealna, nie za słodka szarlotka, którą pieczemy z Mamą to nasze popisowe ciasto. Zawsze wychodzi i zawsze szybko znika co do ostatniego okruszka ;-)

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 250 g margaryny, zimnej
  • 5 jaj (żółtka i białka osobno)
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • gorzkie kakao (do posypania spodu ciasta)
Nadzienie jabłkowe:
  • 800 g zielonych jabłek
  • aromat migdałowy
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • cynamon
Piana z białek:
  • 5 białek jaj
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • pół opakowania kisielu żurawinowego
  • kilka kropel barwnika spożywczego
Przygotowanie:
  1. Ciasto półkruche: mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę. Posiekać szybko nożem aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka jaj, śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy, szczyptę soli i szybko zagnieść. Wyrobić do powstania gładkiej kuli. 
  2. Ciasto podzielić na dwie nierówne części: 2/3 i 1/3, obsypać mąka. Mniejszą część owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
  3. Foremkę o wymiarach 27 x 40 cm i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na rozmiar blachy, posypać gorzkim kakao i ponakłuwać widelcem. 
  4. Nadzienie jabłkowe: jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Dodać budyń, cynamon oraz aromat migdałowy. Wymieszać i wyłożyć na ciasto.
  5. Pianę z białek: z cukrem  i kisielem ubić na sztywno. Rozsmarować na jabłkach. 1/3 schłodzonego ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tartce o dużych oczkach lub odrywać małe kawałki. 
  6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 - 40 minut w 175 C.
  7.  Po ostudzeniu w lekko uchylonym piekarniku obsypać cukrem - pudrem. 

Komentarze

Popularne posty