Szarlotka z pianką i kruszonką
Przepis, który dostałam od cioci gości u mnie w domu praktycznie w każde święta i przy rodzinnych uroczystościach. Idealna, nie za słodka szarlotka, którą pieczemy z Mamą to nasze popisowe ciasto. Zawsze wychodzi i zawsze szybko znika co do ostatniego okruszka ;-)
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 1/4 szklanki cukru
- 250 g margaryny, zimnej
- 5 jaj (żółtka i białka osobno)
- cukier waniliowy
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- gorzkie kakao (do posypania spodu ciasta)
Nadzienie jabłkowe:
- 800 g zielonych jabłek
- aromat migdałowy
- opakowanie budyniu śmietankowego
- cynamon
Piana z białek:
- 5 białek jaj
- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- pół opakowania kisielu żurawinowego
- kilka kropel barwnika spożywczego
Przygotowanie:
- Ciasto półkruche: mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę. Posiekać szybko nożem aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka jaj, śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy, szczyptę soli i szybko zagnieść. Wyrobić do powstania gładkiej kuli.
- Ciasto podzielić na dwie nierówne części: 2/3 i 1/3, obsypać mąka. Mniejszą część owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Foremkę o wymiarach 27 x 40 cm i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na rozmiar blachy, posypać gorzkim kakao i ponakłuwać widelcem.
- Nadzienie jabłkowe: jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Dodać budyń, cynamon oraz aromat migdałowy. Wymieszać i wyłożyć na ciasto.
- Pianę z białek: z cukrem i kisielem ubić na sztywno. Rozsmarować na jabłkach. 1/3 schłodzonego ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tartce o dużych oczkach lub odrywać małe kawałki.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 - 40 minut w 175 C.
- Po ostudzeniu w lekko uchylonym piekarniku obsypać cukrem - pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz