Cytrynowe ciasteczka
Kruche, intensywnie cytrynowe, orzeźwiające i bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka. Czyli takie, jak lubię najbardziej. Nie tylko dobrze smakują, ale również swoim kształtem przypominają cytrynki. A jaki zapach przy pieczeniu :-) Podsumowując: prawdopodobnie są to najlepsze cytrynowe ciasteczka jakie jadłam! Skusicie się?
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 120 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18%
- jedna cytryna (otarta ze skórki + 6 łyżek soku)
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Na stolnicę przesiać mąkę przez sito, dodać cukier puder i sól.
- Zrobić wgłębienie łyżką, dodać masło rozdrobnione na mniejsze kawałki, wbić całe jajko, dodać śmietanę.
- Cytrynę sparzyć wrzątkiem, na tartce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok.
- Stopniowo zagniatać wszystkie składniki aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji.
- Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą, a następnie schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny w lodówce.
- Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, lekko podsypując mąką.
- Za pomocą wykrawaczek wycinać dowolne kształty.
- Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180ºC przez około 10-12 minut lub do zezłocenia.
- Podawać gdy ciasteczka ostygną. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz