Cytrynowe ciasteczka


Kruche, intensywnie cytrynowe, orzeźwiające i bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka. Czyli takie, jak lubię najbardziej. Nie tylko dobrze smakują, ale również swoim kształtem przypominają cytrynki. A jaki zapach przy pieczeniu :-) Podsumowując: prawdopodobnie są to najlepsze cytrynowe ciasteczka jakie jadłam! Skusicie się?

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej 
  • 200 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • jedna cytryna (otarta ze skórki + 6 łyżek soku)
  • szczypta soli 
Przygotowanie:
  1. Na stolnicę przesiać mąkę przez sito, dodać cukier puder i sól. 
  2. Zrobić wgłębienie łyżką, dodać masło rozdrobnione na mniejsze kawałki, wbić całe jajko, dodać śmietanę. 
  3. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, na tartce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok. 
  4. Stopniowo zagniatać wszystkie składniki aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji.
  5. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą, a następnie schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny w lodówce. 
  6. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, lekko podsypując mąką. 
  7. Za pomocą wykrawaczek wycinać dowolne kształty.
  8. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180ºC przez około 10-12 minut lub do zezłocenia.
  10. Podawać gdy ciasteczka ostygną. Smacznego! 

Komentarze

Popularne posty