Intensywnie czekoladowo - kokosowa owsianka


Czekoladowa owsianka, to jedna z moich ulubionych propozycji śniadaniowych od kiedy po raz pierwszy jej spróbowałam. Intensywnie kakaowa z chrupiącymi orzechami i rozpływającymi się wiórkami czekoladowymi to coś więcej niż dobre śniadanie... To najlepsze śniadanie w tym tygodniu! Tak to mogłabym zaczynać każdy poranek ;-) 

Składniki:
  • 5 łyżek płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mleka 2% tł. lub mleka roślinnego
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 3 daktyle
  • 1 łyżka wiórków kokosowych 
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
  • kilka orzechów nerkowca
  • 1 spora kostka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
  1. W rondelku zagotować 3/4 szklanki mleka, dodać płatki owsiane i gotować przez 5-7 minut na wolnym ogniu.
  2. Do pozostałego mleka wsypać kakao i energicznie wymieszać. Dodać do gotującej się owsianki. 
  3. Rondelek zdjąć z palnika i odstawić, by płatki wchłonęły cześć mleka a owsianka lekko zgęstnieje.
  4. Owsiankę przełożyć do miseczki, posypać wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów i nerkowcami. Kostkę czekolady zetrzeć na wiórki. 

Komentarze

Popularne posty