Intensywnie czekoladowo - kokosowa owsianka
Czekoladowa owsianka, to jedna z moich ulubionych propozycji śniadaniowych od kiedy po raz pierwszy jej spróbowałam. Intensywnie kakaowa z chrupiącymi orzechami i rozpływającymi się wiórkami czekoladowymi to coś więcej niż dobre śniadanie... To najlepsze śniadanie w tym tygodniu! Tak to mogłabym zaczynać każdy poranek ;-)
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych górskich
- 1 szklanka mleka 2% tł. lub mleka roślinnego
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 3 daktyle
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
- kilka orzechów nerkowca
- 1 spora kostka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- W rondelku zagotować 3/4 szklanki mleka, dodać płatki owsiane i gotować przez 5-7 minut na wolnym ogniu.
- Do pozostałego mleka wsypać kakao i energicznie wymieszać. Dodać do gotującej się owsianki.
- Rondelek zdjąć z palnika i odstawić, by płatki wchłonęły cześć mleka a owsianka lekko zgęstnieje.
- Owsiankę przełożyć do miseczki, posypać wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów i nerkowcami. Kostkę czekolady zetrzeć na wiórki.
Komentarze
Prześlij komentarz