Jaglany krem czekoladowo - kokosowy


Już jakiś czas chodzi za mną coś słodkiego, a jednocześnie zdrowego. Tak się dobrze składa, że dziś mamy Dzień Czekolady, którego postanowiłam go celebrować tak jak potrafię najlepiej. Może kostka albo najlepiej cała tabliczka czekolady byłaby odpowiednia? Nieee. To zbyt banalne! Nie byłabym sobą gdybym nie wyczarowała czegoś czego nie powstydziłby się Top chef ;-) I tak powstał idealny dla mnie, o aksamitnej konsystencji krem kakaowy, intensywnie kokosowy który smakuje po prostu bajecznie. Skusicie się?

Składniki:
  • 1/3 szklanki jaglanej (przed ugotowaniem)
  • 30 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • łyżka gorzkiego kakao
  • 2 daktyle (noc wcześniej namoczone w wodzie)
  • 3 łyżki mleka
  • 3 płaskie łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną wsypać na sito, opłukać do uzyskania czystej wody, a następnie sparzyć wrzątkiem. Kaszę ugotować w szklance wody pod przykryciem przez około 15-20 minut na małym ogniu, do miękkości kaszy oraz gdy wsiąknie całą wodę. 
  2. W międzyczasie połamać cześć gorzkiej czekolady i pod koniec dodać ją do gorącej kaszy, energicznie mieszać do momentu aż czekolada się rozpuści. 
  3. Ugotowaną kaszę zdjąć z palnika, lekko ostudzić i przełożyć do kielicha blendera. Dodać daktyle wraz z kakao. Zmiksować na gładki mus. Można dolać więcej mleka do uzyskania pożądanej kremowej konsystencji. 
  4. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i przełożyć do pucharków. Ozdobić kawałkami czekolady i wiórkami kokosowymi. Można wstawić do lodówki i podawać jako deser na zimno.

Komentarze

Popularne posty