Murzynek
Murzynek to ciasto, które zawsze się udaje i zawsze dobrze smakuje. Jako, że jestem zwolenniczką ciast czekoladowych z wszelkimi dodatkami również w tym przypadku nie obyło się bez nich. Uwielbiam wzbogacać moje wypieki o wszelakie orzechy, bakalie, kawałki czekolady, kandyzowaną skórkę pomarańczową czy jak w tym przypadku kolorowe żelki. U mnie obowiązkowo murzynek gości oblany czekoladową polewą (ta która miała pozostać została wlana do ciasta, więc zrobiłam nową z gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej), ale można posypać również cukrem pudrem i pałaszować z uśmiecham na ustach.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 5 jajek
- 1/2 kostka masła lub margaryny
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki sody lub 1 łyżeczka sody i 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- sól
Przygotowanie:
- Do miseczki przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz szczyptę soli.
- W drugim garnuszku na małym ogniu podgrzać masło, dodać cukier, kakao stale mieszając, aż do chwili, gdy powstanie jednolita masa. Odłożyć pół szklanki na polewę.
- Do pozostałej masy dodawać stopniowo żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczeni, oraz ubite na sztywną piane białka. Delikatnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do natłuczonej blachy, obsypanej bułka tartą.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut w temperaturze 170 C, bądź dłużej do suchego patyczka.
- Ostudzone ciasto polać pozostawiona polewą.
Komentarze
Prześlij komentarz