Owsianko - manna z mandarynkami



Leniwy czy intensywny poranek nigdy nie jest wymówką, by zrezygnować z pysznego śniadania. U mnie często na stole gości sycąca owsianka z owocami i ulubionymi bakaliami. Ja dziś pokusiłam się o małe urozmaicenie za sprawą kaszy manny. Dzięki niej owsianka nabiera zupełnie innej, bardziej kremowej konsystencji, która bardzo mi odpowiada. Ważne, by podczas gotowania pamiętać o wymieszaniu manny z mlekiem i wlaniu do owsianki, a nie wsypywaniu jej bezpośrednio. Ma to na celu uniknięcia powstawaniu grudek (uczę się na błędach ;-)). 

Składniki:
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka kaszy manny 
  • 1 szklanka mleka 2% tł. lub mleka roślinnego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka płatków migdałów
  • 2 małe mandarynki 
  • cynamon
Przygotowanie:
  1. W rondelku zagotować 3/4 szklanki mleka, wsypać płatki owsiane i gotować przez 5-7 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. 
  2. Kaszę mannę wymieszać z resztą mleka i wlać do owsianki, cały czas mieszając by nie powstały grudki. Gotować jeszcze chwilę (aż konsystencja zacznie gęstnieć). 
  3. Gotową owsiankę przełożyć do miseczki, dodać kawałki obranych mandarynek i ulubione dodatki.
  4. Całość posypać cynamonem. 

Komentarze

Popularne posty