Owsianko - manna z mandarynkami
Leniwy czy intensywny poranek nigdy nie jest wymówką, by zrezygnować z pysznego śniadania. U mnie często na stole gości sycąca owsianka z owocami i ulubionymi bakaliami. Ja dziś pokusiłam się o małe urozmaicenie za sprawą kaszy manny. Dzięki niej owsianka nabiera zupełnie innej, bardziej kremowej konsystencji, która bardzo mi odpowiada. Ważne, by podczas gotowania pamiętać o wymieszaniu manny z mlekiem i wlaniu do owsianki, a nie wsypywaniu jej bezpośrednio. Ma to na celu uniknięcia powstawaniu grudek (uczę się na błędach ;-)).
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka kaszy manny
- 1 szklanka mleka 2% tł. lub mleka roślinnego
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka płatków migdałów
- 2 małe mandarynki
- cynamon
Przygotowanie:
- W rondelku zagotować 3/4 szklanki mleka, wsypać płatki owsiane i gotować przez 5-7 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Kaszę mannę wymieszać z resztą mleka i wlać do owsianki, cały czas mieszając by nie powstały grudki. Gotować jeszcze chwilę (aż konsystencja zacznie gęstnieć).
- Gotową owsiankę przełożyć do miseczki, dodać kawałki obranych mandarynek i ulubione dodatki.
- Całość posypać cynamonem.
Komentarze
Prześlij komentarz