Kakaowa manna z chrupiącą posypką
Co by tutaj zjeść na podwieczorek? Kręciłam się po kuchni i drapałam się po głowie. Rzuciłam spojrzenie na słoik pełen orzechów laskowych i już widziałam - tak to jest to! Orzechowo - kakaowa manna na mleku ryżowym z rodzynkami, czyli istne niebo w gębie. Gdy tylko wyobraziłam sobie to połączenie, zrozumiałam czego potrzebują moje kubki smakowe i głodny brzuszek. Przepis na ten przysmak jest dziecinnie prosty, a w dodatku niezbyt słodki - jedynie rodzynki osładzają utaj mannę więc jeśli uznacie, że lubicie bardziej słodsze podwieczorku proponuję dodać miód wielokwiatowy naturalny bądź pokrojone drobno daktyle, które idealnie słodzą waszą miseczkę manny. Smacznego!
Składniki:
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 szklanka mleka ryżowego (250 ml)
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 1 duża kostka gorzkiej czekolady 70% kakao
- 1 łyżeczka (czubata) rodzynek
- 2 łyżki orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Mleko wlać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia.
- Stopniowo wsypywać kaszę mannę i energicznie wymieszać rózgą, aby nie powstały grudki.
- Zmniejszyć ogień, dodać kakao (jeszcze przed zgęstnieniem manny).
- Gotować przez 3-4 minuty, następnie przełożyć do miseczki posypać kruszonymi orzechami, startą gorzką czekoladą i rodzynkami.
Mmmmm to musi być pyszne! ☺
OdpowiedzUsuń