Kakaowa owsianka z borówkami i płatkami migdałów
Wiosna trwa w pełni a w raz z nią zaczynają pojawiać się pyszne sezonowe warzywa i owoce. Do jednych z nich zaliczam borówki amerykańskie, a jeśli tak samo jak ja czekaliście na te małe przesłodkie, ciemnoniebieskie kulki, to mam nadzieję, że posmakuje wam moja propozycja na śniadanie idealne. Wraz z kakao i płatkami migdałów tworzą bajeczną kompozycję smakową. Koniecznie spróbujcie :-)!
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych (50 g)
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 1 kopiasta łyżeczka kakao
- 1 łyżka płatków migdałowych
- garść borówek amerykańskich (50 g)
Przygotowanie:
- W rondelku zagotować 3/4 szklanki mleka, dodać płatki owsiane i gotować przez 5-7 minut na wolnym ogniu.
- Do pozostałego mleka wsypać kakao i energicznie wymieszać. Dodać do gotującej się owsianki.
- Rondelek zdjąć z palnika i odstawić, by płatki wchłonęły resztę mleka.
- Owsiankę przełożyć do miseczki, posypać płatkami migdałów oraz dodać borówki.
Komentarze
Prześlij komentarz