Kremowa manno - owsianka łasucha
Śniadanie niczym ekskluzywny deser? Tak, to jest możliwe! Wszystko czego potrzebujecie to mleko krowie 1,5% - bądź inne ulubione, mannę, płatki owsiane i ulubione dodatki - wszelkie owoce, orzechy i czekoladę (w końcu, to przysmak łasucha) :-)! No, to zaczynamy!
Składniki:
- 3 łyżki płatków owianych górskich
- 1 łyżka (czubata) kaszy manny
- 1 szklanka mleka 1,5% tł. - 250 ml
- 1 szklanka truskawek (u mnie rozmrożone)
- 12 migdałów
- 1- 2 kostki gorzkiej czekolady (minimum 70%)
- 1 pełna łyżeczka rodzynek sułtańskich
Przygotowanie:
- Płatki owsiane wsypać do pojemniczka i zalać 100 ml mleka, przykryć, a następnie odstawić na całą noc do lodówki. Truskawki wyjąć z zamrażalki, przyłożyć do szczelnie zamkniętego pojemniczka i wstawić do lodówki - w tym czasie nam się rozmrożą.
- Rano do kubeczka wsypać łyżkę manny i zlać kilkoma łyżkami mleka, wymieszać, aby nie było grudek.
- Pozostałe mleko zagotować, wlać mannę i gotować przez około 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać płatki owsiane, krótko gotować bez przykrycia.
- Odstawić z palnika, gdy konsystencja będzie lejąca. W tym czasie płatki wchłoną cześć mleka, napęcznieją, a konsystencja zrobi się kremowa. Mieszać co jakiś czas, ponieważ na wierzchu zwykle robi się kożuszek.
- Gdy manno - owsianka ostygnie i osiągnie pożądaną konsystencję, przełożyć do miseczki. Udekorować ulubionymi dodatkami, a na sam koniec zetrzeć lub posiekać czekoladę. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz