Kremowa manno - owsianka łasucha


Śniadanie niczym ekskluzywny deser? Tak, to jest możliwe! Wszystko czego potrzebujecie to mleko krowie 1,5% - bądź inne ulubione, mannę, płatki owsiane i ulubione dodatki - wszelkie owoce, orzechy i czekoladę (w końcu, to przysmak łasucha) :-)! No, to zaczynamy! 

Składniki:
  • 3 łyżki płatków owianych górskich
  • 1 łyżka (czubata) kaszy manny
  • 1 szklanka mleka 1,5% tł. - 250 ml
  • 1 szklanka truskawek (u mnie rozmrożone)
  • 12 migdałów
  • 1- 2 kostki gorzkiej czekolady (minimum 70%)
  • 1 pełna łyżeczka rodzynek sułtańskich
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane wsypać do pojemniczka i zalać 100 ml mleka, przykryć, a następnie odstawić  na całą noc do lodówki. Truskawki wyjąć z zamrażalki, przyłożyć do szczelnie zamkniętego pojemniczka i wstawić do lodówki - w tym czasie nam się rozmrożą. 
  2. Rano do kubeczka wsypać łyżkę manny i zlać kilkoma łyżkami mleka, wymieszać, aby nie było grudek. 
  3. Pozostałe mleko zagotować, wlać mannę i gotować przez około 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać płatki owsiane, krótko gotować bez przykrycia. 
  4. Odstawić z palnika, gdy konsystencja będzie lejąca. W tym czasie płatki wchłoną cześć mleka, napęcznieją, a konsystencja zrobi się kremowa. Mieszać co jakiś czas, ponieważ na wierzchu zwykle robi się kożuszek. 
  5. Gdy manno - owsianka ostygnie i osiągnie pożądaną konsystencję, przełożyć do miseczki. Udekorować ulubionymi dodatkami, a na sam koniec zetrzeć lub posiekać czekoladę. Smacznego! 

Komentarze

Popularne posty