Szarlotka z budyniową pierzynką


Nie wiem jak Wy, ale ja jestem ogromną miłośniczką ciastek z jabłkami. Plusem wyboru tych owoców jest to, że praktycznie są one dostępne przez cały rok i można z nich wyczarować naprawdę fajne, a za razem proste i smaczne ciasta. Tym razem pokusiłam się o upieczenie specjału siostry Anieli Gareckiej. Wyszło niebo na talerzu, gorąco polecam! 

Składniki:
  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 całe jajka
  • 1,5 l mleka 2% tł.
  • 4 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem
  • 1,5 kg miękkich jabłek 
  • cynamon
Przygotowanie:
  1. Do dużej miski przesiać przez sito mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Dodać jaja, śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Ciasto zagnieść do powstania gładkiej kuli, a następnie wstawić do lodówki na około pół godziny. 
  2. W międzyczasie foremkę o wymiarach 27 x 40 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, bądź folia spożywczą. 
  3. Ciasto wyjąć z lodówki i rozdzielić na pół. Jedną cześć rozwałkować i wyłożyć nim dno formy, po czym nakłuć widelcem. 
  4. Jabłka obrać oraz pokroić na ćwiartki, a każdą na dwie części. Obtaczać w cynamonie i układać jedno obok drugiego. 
  5. Zagotować litr mleka, a do połowy litra mleka wsypać budyń i rozmieszać rózgą. Rozczyn wlać do gotującego się mleka, zmniejszyć moc na palniku i intensywnie mieszać do zgęstnienia całości. 
  6. Gorący budyń wylać na warstwę jabłek, równomiernie rozsmarować. 
  7. Drugą część ciasta rozwałkować przenieść na wałku oraz ostrożnie położyć na budyń. Wyrównać brzegi, nakłuć widelcem wierzch ciasta w celu uniknięcia pęcherzyków. 
  8. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 -50  minut w temperaturze 170 C. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. 


















Komentarze

  1. A podasz przepis na czekoladowe ciasto z kremem z ig ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podam :-) Na dniach na pewno się pojawi na blogu

      Usuń
  2. Szarlotka z budyniem to moje ulubione ciasto dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty