Szarlotka z budyniową pierzynką
Nie wiem jak Wy, ale ja jestem ogromną miłośniczką ciastek z jabłkami. Plusem wyboru tych owoców jest to, że praktycznie są one dostępne przez cały rok i można z nich wyczarować naprawdę fajne, a za razem proste i smaczne ciasta. Tym razem pokusiłam się o upieczenie specjału siostry Anieli Gareckiej. Wyszło niebo na talerzu, gorąco polecam!
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
- 2 całe jajka
- 1,5 l mleka 2% tł.
- 4 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem
- 1,5 kg miękkich jabłek
- cynamon
Przygotowanie:
- Do dużej miski przesiać przez sito mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Dodać jaja, śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Ciasto zagnieść do powstania gładkiej kuli, a następnie wstawić do lodówki na około pół godziny.
- W międzyczasie foremkę o wymiarach 27 x 40 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, bądź folia spożywczą.
- Ciasto wyjąć z lodówki i rozdzielić na pół. Jedną cześć rozwałkować i wyłożyć nim dno formy, po czym nakłuć widelcem.
- Jabłka obrać oraz pokroić na ćwiartki, a każdą na dwie części. Obtaczać w cynamonie i układać jedno obok drugiego.
- Zagotować litr mleka, a do połowy litra mleka wsypać budyń i rozmieszać rózgą. Rozczyn wlać do gotującego się mleka, zmniejszyć moc na palniku i intensywnie mieszać do zgęstnienia całości.
- Gorący budyń wylać na warstwę jabłek, równomiernie rozsmarować.
- Drugą część ciasta rozwałkować przenieść na wałku oraz ostrożnie położyć na budyń. Wyrównać brzegi, nakłuć widelcem wierzch ciasta w celu uniknięcia pęcherzyków.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 -50 minut w temperaturze 170 C. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
A podasz przepis na czekoladowe ciasto z kremem z ig ? ;)
OdpowiedzUsuńPodam :-) Na dniach na pewno się pojawi na blogu
UsuńSzarlotka z budyniem to moje ulubione ciasto dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuń