Łosoś z kaszą gryczaną i fasolką szparagową


Pyszny i zdrowy obiad z pudełka? Tak, to jest możliwe! Przedstawiam aromatycznego łososia w towarzystwie zielonej fasolki szparagowej posypanej prażonym sezamem z kaszą gryczaną i szczypiorkiem. Niebo, uwierzcie na słowo!

Składniki:
  • 150g świeżego łososia
  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 
  • 2 garści fasolki szparagowej 200g
  • łyżka sezamu
  • łyżeczka posiekanego szczypiorku 
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. Świerzego łososia umyć, skropić sokiem z połowy cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić do lodówki najlepiej na godzinę. 
  2. Kaszę ugotować w delikatnie osolonej wodzie. 
  3. Fasole szparagową ugotować w wodzie - posiekać na mniejsze kawałki. 
  4. Na rozgrzanej patelni podprażyć nasiona sezamu na złoty kolor. 
  5. Łososia grillować po 5 minut z każdej strony. 
  6. Rybę podawać z fasolką posypaną sezamem oraz kaszą gryczaną z posiekanym szczypiorkiem. 

Komentarze

  1. Jak to pięknie wygląda! :) Poza tym łosoś.. To łosoś. Nie może być niedobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:) Tak, łosoś zawsze dobrze smakuje, uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty