Łosoś z kaszą gryczaną i fasolką szparagową
Pyszny i zdrowy obiad z pudełka? Tak, to jest możliwe! Przedstawiam aromatycznego łososia w towarzystwie zielonej fasolki szparagowej posypanej prażonym sezamem z kaszą gryczaną i szczypiorkiem. Niebo, uwierzcie na słowo!
Składniki:
- 150g świeżego łososia
- szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 2 garści fasolki szparagowej 200g
- łyżka sezamu
- łyżeczka posiekanego szczypiorku
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Świerzego łososia umyć, skropić sokiem z połowy cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić do lodówki najlepiej na godzinę.
- Kaszę ugotować w delikatnie osolonej wodzie.
- Fasole szparagową ugotować w wodzie - posiekać na mniejsze kawałki.
- Na rozgrzanej patelni podprażyć nasiona sezamu na złoty kolor.
- Łososia grillować po 5 minut z każdej strony.
- Rybę podawać z fasolką posypaną sezamem oraz kaszą gryczaną z posiekanym szczypiorkiem.
Jak to pięknie wygląda! :) Poza tym łosoś.. To łosoś. Nie może być niedobre :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Tak, łosoś zawsze dobrze smakuje, uwielbiam!
OdpowiedzUsuń