Banalny bananowiec


Szybie, wilgotne i łatwe w przygotowaniu - tak w wielkim skrócie opisałabym bananowca. Można wzbogacić go również o wszelkie bakalie (najlepiej smakuje z rodzynkami i żurawiną). Myślę, że każdy miłośnik bananów podzieli moją miłość do tego ciasta. 

Składniki:
  • 3 duże dojrzałe banany (350 g - 400 g banana bez skórki)
  • 1 jajko
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka aromatu / cynamon - opcjonalnie
Przygotowanie:
  1. Banany obrać ze skórki, rozgnieść widelcem na papkę i wrzucić do miski. Wlać do niego roztrzepane jajo, olej, a następnie wymieszać. 
  2. Do drugiej miseczki przesiać mąkę, wsypać proszek do pieczenia, sodę oraz cukier. 
  3. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. 
  4. Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 30 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 stopni C i piec przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. 
  6. Po wystudzeniu na kratce posypać cukrem pudrem. 
Przepis zmodyfikowany od Delicious titbits.

Komentarze

Popularne posty