Banalny bananowiec
Szybie, wilgotne i łatwe w przygotowaniu - tak w wielkim skrócie opisałabym bananowca. Można wzbogacić go również o wszelkie bakalie (najlepiej smakuje z rodzynkami i żurawiną). Myślę, że każdy miłośnik bananów podzieli moją miłość do tego ciasta.
Składniki:
- 3 duże dojrzałe banany (350 g - 400 g banana bez skórki)
- 1 jajko
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka aromatu / cynamon - opcjonalnie
Przygotowanie:
- Banany obrać ze skórki, rozgnieść widelcem na papkę i wrzucić do miski. Wlać do niego roztrzepane jajo, olej, a następnie wymieszać.
- Do drugiej miseczki przesiać mąkę, wsypać proszek do pieczenia, sodę oraz cukier.
- Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 30 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 stopni C i piec przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Po wystudzeniu na kratce posypać cukrem pudrem.
Przepis zmodyfikowany od Delicious titbits.
Komentarze
Prześlij komentarz