Marchewkowe ciacho


Tadam! Nadeszła ta chwila, ten długo wyczekiwany monet i również ja upiekłam moje własne marchewkowe ciacho! A to wszystko dlatego, że spróbowałam u znajomej tajemniczego piernikowego puszystego wypieku (które okazało się owym ciastem z zaskakującym składnikiem) i od razu się w nim zakochałam. W drodze powrotnej do domu kupiłam kilka większych marchewek i późnym wieczorem wsadziłam do piekarnika mojego potwora. Z racji tego, że nie miałam okazji skosztować jak ciasto wyszło środku po upieczeniu, więc następnego dnia z samego rana (o godzinie 6 w niedzielę!) zwlekłam się z łóżka, by przywitać poranek domowym wypiekiem i kawą zbożową. Choć trochę martwiłam się czy nie wyjdzie zakalec, czy nie będzie zbyt suche, sądząc po wierzchu, jednak ciacho w środku okazało się być bardzo wilgotne oraz puszyste, a do tego wcale nie było czuć marchewki. Jedynym błędem, a może zaletą (?) jest fakt, że zdecydowałam się wybrać dużą prostokątną blaszkę, przez co moje ciasto bardzo się rozlało i wyszło niskie, ale nic straconego, poprawię to innym razem. I może zdecyduję się je przełożyć jakimś pysznym serkiem ;-) o ile wcześniej domownicy nie pochłoną całej brytfanki. 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki drobno startej marchewki
  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka ulubionych bakalii (migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, morele suszone, rodzynki sułtańskie, żurawina, daktyle)
  • przyprawa do piernika - opcjonalnie 
Przygotowanie:
  1. Marchewkę umyć, oczyścić i zetrzeć na drobnych oczkach.
  2. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na około 10 minut.
  3. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. 
  4. Jaja utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę mikserem na wysokich obrotach. 
  5. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian raz mąkę, a raz olej. 
  6. Marchewkę i bakalie dodać do ciasta, wymieszać. 
  7. Ciasto przełożyć do natłuszczonej blachy, obsypanej bułką tartą. 
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut w temperaturze 180 C. Wystudzić w  lekko uchylonym piekarniku. 

Komentarze

Popularne posty